Nacionalna jela i pića

Meksička kuhinja je 16. novembra 2o1o. godine  proglašena za nematerijalno kulturno nasleđe čovečanstva.Meksička kuhinja je poznata po svojim intenzivnim i raznovrsnim ukusima, šarenim dekoracijama, kao i raznim začinima . Većina današnje meksičke hrane zasniva se na tradicionalnim jelima pretkolumbovskih civilizacija kombinovanim sa kulinarskim trendovima koje su doneli španski doseljenici.

Najpoznatija međunarodna priznata meksička jela su čokolada, takos, kesadilja, enčilada, tamale i mole sos. Poznata regionalna jela su mole poblano, čile en nogada(punjene papričice u sosu od oraha sa narom) i čalupa iz Pueble; kozetina i mačetina iz Montereja, kočinita pibil iz Jukatana, tlajuda iz Oaksake, te mnoga druga jela poput roštilja, čilakilesa, bečkih šnicli (koje se na španskom zovu milanesas), itd. 

Tekila (šp. Tequila) je nacionalno Meksičko alkoholno piće, koje se proizvodi okolini Tekile, grada u Meksičkoj saveznoj državi Halisko.  Pravi se od biljke plave agave i sadrži 35—55% alkohola. Piće je u Tekili prvi put proizvedeno u 16.veku. Tekila se klasifikuje u 5 kategorija: 

  • oro (zlatna) — tekila koja je mlada i iskvarena, što znači da se dodaju karamela, šećer ili glicerin.
  • blanko (bela) ili plata (srebrna) — belo alkoholno piće.
  • reposado (odležala) — „odležala“ je minimalno 2 meseca, ali kraće od godinu dana u hrastovoj buradi.
  • anjeho (stara ili određeno godište) — „odležala“ je minimalno godinu dana, ali manje od 3 godine u hrastovoj buradi.
  • ekstra anjeho (ekstra stara) — „odležala“ je minimalno 3 godine u hrastovoj buradi. Ova kategorija uvedena je u martu 2006.

Tekila se poslužuje sa solju i kriškom limuna. Osoba koja pije tekilu, ovlaži prednji deo dlana između palca i kažiprsta i posoli ga. Zatim poliže so, popije tekilu i posiše limun. So ublažava žestinu tekile, dok voće uravnotežuje i začinjuje ukus.

U Meksiku se tekila pije sa sangrijom, slatkim, začinjenim pićem od narandžinogn soka, a može i od paradajza ili čilija, tako da se naizmenično piju jednake količine tekile i sangrije. U Nemačkoj i još nekim državama umesto soli i limuna koristi se cimet i kriška narandže.

tequilaimagesimages (1)

 


Postavi komentar